Skip to main content

TAVASZI FILMAJÁNLÓ

Filmezzünk okosan! Milyen filmeket és sorozatokat nézzünk pandémia idején? Az elhúzódó karantén idején kifejezetten fontos, hogy a külvilág ingerszegénységét minőségi filmekkel és könyvekkel kompenzáljuk. A streamszolgáltatók fénykorukat élik, amire a pandémia csak rátett még egy lapáttal. De mit is nézzünk 2021 tavaszán?

 Horváth Tibor a Filmklub programunk házigazdája, Hírhozó szerkesztőségvezetője újabb filmajánlatából mindez kiderül:

 CIKK:

Filmezzünk okosan!

Milyen filmeket és sorozatokat nézzünk pandémia idején?

Az elhúzódó karantén idején kifejezetten fontos, hogy a külvilág ingerszegénységét minőségi filmekkel és könyvekkel kompenzáljuk. A streamszolgáltatók fénykorukat élik, amire a pandémia csak rátett még egy lapáttal. De mit is nézzünk 2021 tavaszán? A bőség zavara nem lehet kifogás!

A Netfixen igencsak jó a kelet-európai felhozatal, a legutóbbi évek figyelemreméltó hazai alkotásai mellett tálcán kínálják magukat a cseh új hullám klasszikusai: Egy szöszi szerelme, Tűz van babám! vagy éppen a digitálisan felújított Sörgyári capriccio (Getting it short). Érdemes barátkoznunk e filmeknek az angol címével is, hiszen a Netflix alapvetően angolszász szolgáltató, de ez a 21. század harmadik évtizedében már nem lehet akadály.

Magyar filmek: Köntörfalak, Nyitva, Szép csendben, Lajkó – cigány az űrben

A magyar filmek közül melegen ajánlom a Nyitva című romantikus komédiát, amelyben egy kapcsolatukba belekopott ifjú pár úgy próbálja meg elkerülni a megcsalás keserű tapasztalatát, hogy megnyitják kapcsolatukat a pikáns kalandok előtt. Az újonnan feltáruló világ kihívásaira azonban sem testileg, sem lelkileg nem állnak még készen. A film fanyar humorral tárja fel a párkapcsolatok buktatóit, s mindezt női szemszögből teszi. Igazi csemege még Dyga Zsombor 2009-es kamaradrámája, a Köntörfalak (már a címadása is igen bravúros!), amely egyetlen éjszakán játszódik mindössze három szereplővel (Tompos Kátya, Elek Ferenc, Rába Roland), akiknek az életútjaik kegyetlenül keresztezik egymást.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb visszhangját keltő zaklatási botrányokra rezonál a Szép csendben című alkotás. A 18 éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Az országos versenyre készülés finisében a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri. Dávid hamarosan megsejti, hogy a 13 éves csellista lánynak viszonya van a hatvanéves karmesterükkel. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállottjává válik az állítólagos afférnak, és nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A fekete komédiák kedvelőinek vétek volna kihagyniuk a Lajkó – cigány az űrben című 2018-as filmet, amely eredeti, friss humorával és parádés karakterekkel teszi emlékezetessé magát. 1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük… Ha kíváncsiak vagyunk a bántóan nem sikerült hazai filmekre is, a Napszállta és a Pappa Pia bizony nem maradhatnak ki a sorból, utóbbinak a címadása legalább annyira nívós lett, mint maga a vígjáték. Megtekintésük komoly kihívást jelent! 

Godfather, Goodfellas, The Wolf of Wall street, Hateful Eight

Az igazi klasszikusokra is könnyen rálelhetünk, legyen szó a Keresztapa trilógiáról, a Nagymenőkről, A sebhelyes arcúról vagy éppen a Nem vénnek való vidékről. Az elmúlt évek blockbuster mozifilmjei is tálcán kínálják magukat: A Wall street farkasa Di Caprio képrázatos játékával, Tarantino Aljas nyolcasa vagy a Django elszabadul ugyancsak tőle. A bezárások előtt láthattuk még Scorsese Az ír című 209 perces drámáját, és legalább ennyire emlékezetes volt Guy Ritchie The Gentlemenje, amelyben végre ismét régi fényében csillogott az angol direktor.

Top sorozatok: Narcos, Peaky Blinders, Vezércsel

A lebilincselő sorozatok sem maradhatnak ki a felsorolásból. Az erősen 18-as karikás Narcos és a Birmingham bandái (Peaky Blinders) már az alapműveltség részét képezik jobb társaságokban. Amerikai sorozatgyilkosok elméjébe kapunk bepillantást a Mindhunter nyomozói révén. Hatalmasat megy az angol királyi családot bemutató Korona mindegyik évada. A minisorozatok közül pedig a Vezércsel viszi a prímet, amelyben egy fiatal sakkzseni hölgy kicsit sem szokványos élete tárul elénk. Külön érdekesség, hogy a sorozat extrém népszerűsége hatalmas hírverést jelent a világ egyik legizgalmasabb stratégiai játékának, karácsony előtt a vevők lerabolták a sakk-készleteket Budapesten is, amiről egy külön riport is készült az egyik hírcsatornán. Polgár Judit pedig akkor sem adott annyi interjút, amikor top 10-es játékos volt a világranglistán, mint most a Vezércsel őrülete kapcsán.

Húsvét idején

A nagyhéten természetesen nem mehetünk el szó nélkül a húsvéti tematika vagy a transzcendenst fürkésző alkotások mellett. A két legerősebb drámai alkotás a Passió és a Krisztus utolsó megkísértése e témákban. Mindkét film számos vitát generált a bemutatásakor, de alapvetően megkerülhetetlen alkotásokról beszélünk, amelyekért Mel Gibson és Martin Scorsese kaptak bizony hideget-meleget.

Aki viszont lazábbra szeretné venni a figurát, annak ott van a Brian élete, amely cseppet sem veszített aktualitásából. A transzcendenst kutató filmek közül a Sztalker áll az első helyen nálam, mögötte pedig szorosan Ingmar Bergman trilógiája következik (Tükör által homályosan, Úrvacsora, A csend), kifejezetten erős alkotás az orosz Pavel Lungin 2006-os drámája, A sziget is.

Horváth Tibor, Hírhozó szerkesztőségvezetője 2021. 04. 01.

Dátum

2021 ápr 01 - 18
Lejárt!

Időpont

08:00

Típusok

3 - Kiemelt esemény

Helyszín

Vigyázó Sándor Művelődési Központ

Szervező

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
QR-kód