Skip to main content

Bemutatkozás

Az intézmény rövid bemutatása

Rákoskerten 1954 óta működött művelődési otthon, a Sugár út 14. szám alatt, a korábbi Kollár vendéglő épületében. A különböző csoportok mellett letéti könyvtár kapott helyet az épületben, és rendszeresen mozifilmeket vetítettek. Az 1960-as évektől Rákoskerti Művelődési Klub névre hallgató intézmény a Dózsa Művelődési Ház telephelyeként működött. 1978-ban épült a mai épülete, amelyben egy kis párthelyiség és egy könyvtár is helyet kapott.

Amikor 1991-ben önálló lett az intézmény, Gács Miklós nyerte el az igazgatói posztot, majd Kárpáti Levente, aztán a tragikusan fiatalon elhunyt Puskás Tibor, végül Lipcseiné Horváth Ágnes vezette.

Az intézmény nevét 2006-ban az önkormányzat Rákoskerti Művelődési Házra változtatta. 2011-től a Vigyázó Sándor Művelődési Központ tagintézményeként látjuk el a közművelődési feladatokat.

A helyi művelődés szervezésében szorosan együttműködünk a sokszor kezdeményező szerepet is vállaló Rákoskerti Polgári Körrel. A mai Rákoskert közösségi életének fejlesztése során folyamatosan együtt dolgozunk a Százszorszép Óvodával, a Piroska Óvodával, a Kossuth Lajos Általános Iskolával és a településrészen működő egyéb civil szervezetekkel (Rákoskerti Templom Alapítvány, Rákoskerti Idősek Klubja, Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület stb.). Munkájukat megkönnyítendő részben közművelődési szakmai tanácsadással, részben közös rendezvények megvalósításával, továbbá a számukra alkalmanként szükséges és igényelt eszközök, technikai berendezések biztosításával segítjük őket.

Intézményünk jelenlegi logóját Andorka Péter tervezte, akinek tervét nyílt pályázat során választotta ki a zsűri.

A településrészen lakó művészekkel (Károlyi Ernő festőművésszel, Ferenczi Zsuzsa kárpittervező iparművésszel, Bedey Gábor szobrászművésszel, Salamon György festőművésszel, Orosz Károly keramikus iparművésszel, Zsuzsa Mihály énekes színművésszel, Janikné Megyery Rita zongoraművésszel, Juhász Sándor költővel) kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot alakítottunk ki, rendszeres megjelenési fórumot is biztosítva számukra.

Intézményünkben működik 1986 óta az Ascher Oszkár Színház. 2005-ben bekövetkezett haláláig az alapító, Szeifnerné Csetényi Anikó vezette a társulatot, azóta Timár Tibor művészeti vezető irányításával működnek. 2015-ben munkásságukat Csokonai-díjjal ismerték el.

2008 óta minden év júniusában megrendezzük a Rákoskert Napja elnevezésű egynapos szabadtéri programsorozatot, melyet a Rákoskerti Polgári Körrel közösen szervezünk.

A 2009-es évtől kezdődően – a Rákoskerten 2008 őszén, a Rákoskerti Polgári Kör kezdeményezésére felavatott Wass Albert-szobor szellemiségének jegyében – minden év februárjában Wass Albert-emléknapot szervezünk koszorúzással és irodalmi műsorral egybekötve.

2013 óta minden szeptemberben megrendezzük kétnapos, „Kertünk Kincsei” című programunkat. Ennek keretében a Rákoskerti Kertbarát Körrel együttműködve látjuk vendégül a kerületi óvodásokat, akik terménybemutatón ismerkedhetnek a „kertek kincseivel”.

Szintén a gyerekeknek szól „Kerti Kölyökkuckó” című előadás-sorozatunk, amelyben érdekes, szórakoztató gyermekszínházi, bábszínházi darabokat mutatunk be.

Jelenleg működő tanfolyamaink, klubjaink nagy többsége hosszú ideje ad lehetőséget az érdeklődőknek a kikapcsolódásra, mozgásra, önfejlesztésre, de ebben is törekszünk a folyamatos megújulásra és igyekszünk új lehetőségekkel színesíteni a palettát.