Skip to main content

Igényes filmalkotások Valentin-napra

Horváth Tibor a Kortárs Filmklub programunk házigazdájának ajánlása

Valentino Rossi névnapjához közeledve hajlamosak vagyunk szerelmes tematikájú filmek után nyúlni, ám ilyenkor az igazi kihívás elkerülni a giccsóceánt, amely kiapadhatatlannak tűnik február 14-én. Milyen filmeket érdemes megtekintenünk vagy újranéznünk, ha minőségi és érzelemgazdag alkotásokra szomjazunk? Kezdjük talán a klasszikusokkal! A Casablanca az alapműveltség része, akárcsak Bernardo Bertolucci 1972-es remekműve, Az utolsó tangó Párizsban. Utóbbi film a szenvedélyek éteri csúcsait és borzongató mélységeit egyaránt elénk tárják, Marlon Brando alakítását pedig képtelenség elfelejteni. Érdekesség, hogy ugyanebben az évben forgatták a Keresztapa legendás első részét is, amiben Brando szintén elképesztő volt.

Fábri Zoltán Körhintája egy paraszti környezetben játszódó szerelmi történet, amely széles társadalmi körképpé teljesedik ki, amelyben a lenyűgöző líraiság és a vad, zabolázhatatlan indulatok drámaisága tökéletesen keveredik. Mari és Máté felhőtlen boldogságban ülnek a körhintán beteljesülő szerelmükről ábrándozva. Nem is sejtik, hogy boldogságukat mekkora veszély fenyegeti.

Egy házasság felbomlását tárja elénk Jean-Luc Godard A megvetés című filmje, amely 1963-ban készült Michel Piccolival és Brigitte Bardot-val a főszerepben. Camille férje a híres, megalkuvásra addig képtelen filmes, Paul. Amikor aztán sztárgázsit ajánlanak neki, elvállal egy olyan munkát, amit korábban szégyenletesnek nevezett. A felesége ezután már nem tudja úgy tisztelni, mint régen…

Érdekes hangulatjelentés a rendszerváltás utáni Magyarországról Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmje, amelyben egy orosztanárnő kálváriáját követhetjük végig, akinek át kell magát képeznie angoltanárrá, oly módon, hogy kb. két leckével jár a tanítványai előtt. Vidéki lányként pedagógusszálláson lakik, lakás szerzésére esélye sem nyílik. Szerelmes lesz az iskola igazgatójába, aki azonban többgyermekes családapa, és sosem fog elválni. Emma szobatársnője Böbe más módon keresi a boldogsághoz vezető utat, külföldieket szed föl presszókban. A filmnek szomorú aktualitást ad Börcsök Enikő halála, aki emlékezetes alakítást nyújtott ebben a filmben is.

Ha bírjuk a véresebb szerelmi históriákat is, erősen javallott Alejandro González Inárritu kultikus filmje, a Korcs szerelmek. Octavio együtt él édesanyjával, testvérével és annak feleségével. Szerelmes bátyja feleségébe, és utálja fivérét, amiért veri az asszonyt. Elhatározza, hogy megszökteti szerelmét, ám ehhez pénzre van szüksége. A filmet dramaturgiája, történetvezetése és bizarr hangulata miatt a mexikói Ponyvaregényként is emlegetik.

Igen mély érzelmi húrokat penget Emmanuel Mouret 2009-es romantikus filmje is (Csak egy csók), amelyben egy férfi kisegít egy ismeretlen nőt az utcán, aki üzleti úton van, és másnap már utaznia kell haza. A kölcsönös szimpátia miatt a hölgy elfogadja a vacsorameghívást. Mindketten párkapcsolatban élnek, de a meghitt órák hatása alól képtelenek kivonni magukat. Amikor a férfi búcsúcsókkal akar elköszönni a nőtől, az elutasítja. Hogy miért? Mert egy ártatlannak tűnő csók meg tudja változtatni sokunk életét…

Horváth Tibor, a Hírhozó szerkesztőségvezetője

(Fotó: Pixabay)

Dátum

2021 febr 12 - 14
Lejárt!

Időpont

09:00

Típusok

1 - Eseti esemény,
3 - Kiemelt esemény

Helyszín

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
Kínálatunk

Szervező

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
QR-kód