Skip to main content

KORTÁRS FILMKLUB – Caravaggio árnyéka

Januártól kéthetente SZERDÁNKÉNT 18 órától!

Vetítés előtt bevezetőt mond: Horváth Tibor

Belépő: 1000 Ft

Február 28. – Caravaggio árnyéka (L’ombra di Caravaggio) olasz-francia életrajzi film, rendező: Michele Placido, 120 perc, 2023.

A vetített filmről: Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.

Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek, derítse fel, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.

Dátum

2024 febr 28
Lejárt!

Időpont

18:00 - 21:00

Típusok

1 - Eseti esemény

Helyszín

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
Kínálatunk

Szervező

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
QR-kód