Skip to main content
gasztronómiatörténeti előadás-sorozat

Kulturális gasztronómiai sorozat és kóstoló

2024 október

Hét 5

hét 30
ked 1
sze 2
csü 3
pén 4
szo 5
vas 6
hét 7
ked 8
sze 9
csü 10
pén 11
szo 12
vas 13
hét 14
ked 15
sze 16
csü 17
pén 18
szo 19
vas 20
hét 21
ked 22
sze 23
csü 24
pén 25
szo 26
vas 27
hét 28
ked 29
sze 30
csü 31
pén 1
szo 2
vas 3
18:00 - 20:00 JÓGA Csekovszky Árpád Művelődési Ház Csekovszky Árpád Művelődési Ház
18:30 - 19:15 Alakformáló Csekovszky Árpád Művelődési Ház Csekovszky Árpád Művelődési Ház
19:00 - 20:00 Zumba Csekovszky Árpád Művelődési Ház Csekovszky Árpád Művelődési Ház
08:30 - 09:30 3-1-2 Meridián torna Csekovszky Árpád Művelődési Ház Csekovszky Árpád Művelődési Ház
09:00 - 12:00 Rummikub klub Csekovszky Árpád Művelődési Ház
17:30 - 19:30 Asztalitenisz klub Csekovszky Árpád Művelődési Ház Csekovszky Árpád Művelődési Ház
KÁVÉ ÉS CSOKOLÁDÉ

A kávé ma mindennapjaink része, pedig keletről érkezett a magyar kultúrába, a kora újkori oszmán uralom idején honosodott meg. Amikor az oszmán hódítókat sikerült elűzni Magyarországról, a kávét már többen ismerték, az első kávéház jellegű italmérések megszokottá váltak a volt hódoltság területén. A 19. század elején kávéházba járni már társasági esemény volt. Központi fűtés és világítás még nem volt, a közösségi térként is funkcionáló kávézókban kellemesebb körülmények között lehetett enni, inni, olvasni, biliárdozni. A Monarchia éveire a kávéházi kultúra teljesen meghonosodott Budapesten, a főváros híres lett kávéházairól. Asztaltársaságok alakultak ki, törzshelyek jöttek létre, egyre többféle kávét lehetett kóstolni. Fontos említeni Illy Ferencet, aki ugyan Olaszországban csinált karriert, de temesvári magyar volt. Ő tekinthető a ma oly népszerű presszókávé atyjának.

Aki viszont az édesebb ízeket szerette, a csokoládét kóstolgatta. A kakaóbabból készült finomság Amerikából indulva hódította meg Európát, ahol egyébként szakrális jelentősége is volt a spanyol hódítás előtt. A spanyol királyi udvar után hamarosan máshol is megjelent, folyékony, majd pedig szilárd formában is népszerűvé vált előkelőbb körökben, hogy aztán idővel megérkezzen Magyarországra is, ahol folytatta sikertörténetét, létrejöttek a magyar termékek, például a macskanyelv.

Martin Imre vendéglős és Katona Csaba történész a kávé és a csokoládé históriáját foglalja össze előadásában, de természetesen mindezt finomságok kóstolása teszi teljessé:

  • Szaharai forrázott kávé 100% arabica – 85 % kakaóbab tart. Fekete csokoládé
  • Espresso „Retro Italiano” 100% arabica – 70 % kakaóbab tart narancsos étcsokoládé
  • Nicaraguai dohány kávé – Mandulás tejszínes csokoládé
  • Bécsi melange – „Magyar Értéktár” Szerencsi konyakmeggy bob-bon

Dátum

2024 ápr 19
Lejárt!

Időpont

18:00 - 19:30

Részvételi díj

1.800 Ft

Típusok

1 - Eseti esemény,
3 - Kiemelt esemény,
Új esemény

Helyszín

Csaba Ház – Rákoscsabai Közösségi Ház
Csaba Ház – Rákoscsabai Közösségi Ház

Szervező

Csaba Ház
Csaba Ház
Telefonszám
0619201211
E-mail
csabahaz.szervezes@vigyazomk.hu
QR-kód