Skip to main content

Maszkviselés hagyományosan (Írásos összeállításunk)

Maszkviselés hagyományosan (Írásos összeállításunk)

A világjárvány hatására mindennapossá, sőt kötelezővé vált az egészségügyi maszkok használata. A pandémia kezdete óta a divatcégek, varrodák kapva az új lehetőségen különböző stílusú maszkokat dobnak a piacra.

Pedig korábban a maszkokról elsősorban a farsangi mulattságok, karneválok jutottak az eszünkbe. Színes, díszes, tollas, olykor rémisztő álarcok mögé bújva, űztük el a telet, báloztunk, hagyományőrző programokon vehettünk részt.

Sajnos az idei farsanghoz fűződő programok elmaradnak, de mi utánanéztünk, hogy milyen szokásokkal, karneválokkal, felvonulásokkal ünnepelnek a világ egyes pontjain, amikor nincsen koronavírus. Néhányat megosztunk veletek:

A hungarikumnak számító mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség listáján, melyhez hasonló népszokások zajlanak szerte a körülöttünk lévő országokban is.

Fotó: wikipedia

Bulgáriában évszázados hagyományai vannak a kukeri-felvonulásnak.  A hagyomány szerint a maszkos kukerik elűzik a rossz szellemeket és jó szerencsét hoznak az új évre. A kukeri-ünnepét januárban tartják.

Fotó: wikipedia

Kurentovanje néprajzi szempontból az egyik legnépszerűbb fesztivál Szlovéniában. A Dráva-menti települések utcáin felvonuló karneválozók központi szereplője a báránybőrbe bújt kurentnek. A hiedelem szerint ő egy démon, aki a derekára fűzött kolompokkal űzi el a hideg évszakot és egyidejűleg hívja a tavaszt.

Fotó: wikipedia

A megszólalásig hasonló módon öltözött, kolompot rázó és maszkos figurák bukkannak fel a farsangi időszakban egy svájci város, Lötschental utcáin és a spanyol La Vijanera fesztiválon is, míg Olaszországban az úgynevezett mamutonesek a busók megfelelői.

 Fotó: pixabay

Európában az egyik legnépszerűbb és legismertebb felvonulás az ősi hagyományokra épülő velencei karnevál, amely hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. A karnevál hangulatához nagyban hozzájárul a cölöpökre épült gondolák és a lagúnák városának több száz éves hangulata.

Nagy Britanniában és Írországban elterjedt szokás, hogy  a városok palacsintás versenyfutást (Pancake Day) rendeznek húshagyókedden, amikor futás közben egy serpenyőből néhány másodpercenként kell feldobálni a palacsintát.

Fotó: wikipédia

A tánccal és színes jelmezekkel átszőtt forró hangulat jellemzi a világ legjelentősebb és legnépszerűbb karneválját a riói karnevált. Brazília legnépszerűbb szambaiskolája által rendezett felvonulást többezer helyi lakos és turista tekinti meg minden évben, kivéve az ideit.☹

Fotó: wikipédia

(Forrás: wikipédia)

Hamarosan nálunk is áll a bál, RÁKOSKERESZTÚRI FARSANG címmel, amely online programunkon keresztül lesz látható! Kövessetek minket!!!

Dátum

2021 febr 10 - 17
Lejárt!

Időpont

08:00

Típusok

1 - Eseti esemény,
3 - Kiemelt esemény

Helyszín

Vigyázó Sándor Művelődési Központ

Szervező

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
QR-kód